Велика Британија за време на втората светска војна изгладне 4 милиони индијци

Британците изгладнуваа до смрт 4 милиони индијци (лојални колонијални поданици) во 1943 година во Бенгал, додека ја пренасочуваа целата храна на сојузниците за време на Втората светска војна.

Черчил, кој свесно го предизвикал гладот, му рекол на државниот секретар за Индија, Леополд Амери: „Ги мразам Индијците. Тие се ѕвер народ со ѕверска религија“. Гладот ​​беше нивна вина, изјави тој на состанокот на воениот кабинет, затоа што „се размножуваат како зајаци“.

Денес истите Британци го изгладнуваат населението во Јемен со поморско ембарго за храна на Јемен
Aко не читате историја нема да го разберете значењето на лицемерието

Превземено од:

Последно