Учесници во Шпанската граѓанска војна од Пиринска Македонија

Шпанска граѓанска војна (17 јули 1936 – 1 април 1939), позната и како Шпанска револуција — војна помеѓу шпанската републиканска влада и нејзините левичарски поддржувачи, од една страна, и бунтовниците, војската и фашистите, на чело со Франциско Франко од друга.

Во тек на Шпанската граѓанска војна учествувале стотина комунисти од Македонија од страната на шпанската републиканска влада.

Во прилог македонските учесници од Пиринска Македонија

  1. Андреев Николов Георги — роден на 6 септември 1900 година [или 1907 година] во с. Белица, Разлошко. Во декември 1936 година, бидејќи животот му бил загрозен поради неговите убедувања и дејствија, бил принуден да ја напушти Бугарија. Прво заминал за Франција, а подоцна за Шпанија. Бил борец во 86-та Интернационална бригада. Бил двапати ранет. По крајот на војната бил во француските логори (од февруари 1939 до септември 1941). Во есента 1941 година се вратил во Бугарија. Бил затворен во логорот Еникој/Крстополе. Од логорот бил ослободен во 1943 година. На 17 април 1944 година станал партизан во одредот „Никола Парапунов“. Починал во 2000 или 2002 година.
  2. Атанасов Никола — роден 1907 (или 1906 година) во Пиринска Македонија (или во Костурско). Се иселил во Канада. Бил член на Комунистичката партија на Канада. Во Шпанија дошол од Канада во март 1937 година. Бил во балканската ТАРТ батерија „Коларов“. Се вратил во Канада во април 1938 година. Подоцна бил репатриран во Франција, а по 1945 година се преселил во Бугарија.
  3. Биров Атанасов Димитар — роден 1912 во с. Брезово (или Градево?), Благоевградско.
  4. Марков Јосиф — роден во 1907 година во Штраклево, Бугарија. Во Шпанија дошол од Канана во април 1937 година. Бил во батеријата „Коларов“. Се вратил во Канада во февруари 1939 година.
  5. Парпулов Георгиев Велко — роден во Пиринска Македонија.
  6. Рашев Стојан — од Пиринска Македонија. Работник. Во Шпанија дошол од Франција. Загинал 1938 година во одбраната на Мадрид.
  7. Христов Методи — роден во с. Кочериново, Благоевградско/Ќустендилско. Загинал како диверзант во Шпанија.

Превземено од: https://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm

Последно