Ја штитам Беласица: Еколошка катастрофа и се случува на Беласица

Соопштение на здружението „Ја штитам Беласица

На минатонеделниот марш бевме сведоци и на лоши слики кои го разгореа жарот за посилна и радикална борба.

Бевме сведоци како илјадници дрва се уништени (според нас на неплански начин) за профит на одредни структури кои се богатат на грбот на обичниот народ. Изминатата зима бевме ,,казнети’’ од т.н ,,Национални Шуми’’ сите ние што протестиравме јавно ни беше кажано дека дрвја и дозволи за нас тешко дека ќе има, жално е тоа што затекнавме илјадници дрвја кои ќе останат да се распаѓаат а народот е приморан да плаќа астрономски цени за огревно дрво. Исто, пластика, лименки, изгорени гуми, туби и милиони работи што не очекувавме дека ќе ги видиме на највисокиот дел од планината беа дел од пејсажите.

Ако не го сопреме ова лудило, тоа ќе не сотре нас. Борбата ќе трае, ама на крајот ние ќе победиме !

https://www.facebook.com/jastitambelasica/posts/pfbid08aXgiCzWd644b7Z8MUtXsDyh17hv1fK79qLUQ1bPTHtKUCHWS2PWWkHNDKkNy6g9l
Последно