DSPLenka

Како украинските бегалци ги протеруваат македонските печалбари од Германија?

Расте бројот на протерани македонски работници од Германија, а причината, верувале или не, е токму конфликтот помеѓу Русија и Украина. Имено, огромниот број надојдени украински бегалци веќе почнале да ги истиснуваат нашинците од Германија, а први на удар, секако, се...

Њујорк Тајмс: Украина може да влезе во НАТО, но без териториите окупирани од Русија

„Западна Германија е преседан за земја која влезе во НАТО додека беше поделена. Во исто време, земјата продолжи да се стреми кон повторно обединување. Доколку Киев не успее да ја принуди руската армија да се повлече, тогаш значаен аргумент...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Последен дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до третиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-tret-del/ Во 2008 година дојде до првата сериозна Светска финансиска криза. Како резултат на неолибералната политика, богатството на супербогатите се зголеми,...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Трет дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до вториот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-vtor-del/ Неолибералниот модел во многу држави низ светот е воспоставено преку државни удари, војни, санкции и уништување на дотогашните домашни пазари. Настаните...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Втор дел)

Пишува: Никола Петров координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/columns/neuspeshnosta-na-neoliberalniot-ekonomski-model-vo-svetot-so-osvrt-na-makedoniјa-prv-del/ Според Markovic и Toshkovic (2013), либерализацијата на пазарот не го поттикнува домашното производство туку ги обезвреднува домашните расположливи ресурси, со...

(НЕ)Успешноста на неолибералниот економски модел во Светот, со осврт на Македонија. (Прв дел)

Пишува: Никола Петров - координатор на сектор земјоделие и член на централниот комитет при политичката партија Левица Во 80 тите години на 20 век, доаѓа до замена на кензијанскиот економски концепт со нов неолиберален економски концепт. Тој почнува од САД,...

Жените борци во деновите на Големиот Октомври [Александра Колонтај]

Жените кои учествуваа во Големата Октомвриска Револуција – кои беа тие? Изолирани поединци? Не, ги имаше многу; десетици, стотици илјади безимени хероини кои, чекорејќи рамо до рамо со работниците и селаните позади Црвеното знаме и паролите за советите, поминувајќи...

Кои се македонските учесници во болшевичката револуција од 1917 година?

Во текот на Руската револуција од 1917 година има податоци дека учествувале 12-мина по потекло од Македонија. Од нив шестмина се од Вардарска Македонија, еден од Егејска Македонија, двајца од Пиринска Македонија, а за тројца не се знае местото...

Кој е излезот од капитализмот? [Пол Кокшот]

Кој е излезот од капитализмот? Кои би биле основните карактеристики на социјалистичката економија, кои би биле навистина остварливи? Социјалистите од 19-ти век како Маркс, сметале дека елиминацијата на монетарната економија е апсолутно суштинска. Целата книга Капитал на Маркс може да се...

Палестинско семејство заклучено во комплексот на вилата, има потреба од израелска дозвола за да замине (видео)

Во врска со израелско-палестинскиот конфликт, слушате многу приказни за палестинските села опкружени со еврејски населби и патишта. Но, една приказна е навистина уникатна - палестинската куќа се најде блокирана од сите страни со еврејски вили, ѕидови за одвојување и порти...

About Me

210 POSTS
0 COMMENTS
- Advertisement -spot_img

Latest News

Како украинските бегалци ги протеруваат македонските печалбари од Германија?

Расте бројот на протерани македонски работници од Германија, а причината, верувале или не, е токму конфликтот помеѓу Русија и...
- Advertisement -spot_img