Русија го засилува своето присуство во регионот Сахел во Западна Африка со околу 100 војници кои вчера пристигнаа во Буркина Фасо, што е прво големо распоредување на руски војници во оваа африканска земја.


Според извештаите, рускиот контингент од 100 луѓе ќе го штити лидерот на земјата Ибрахим Траоре од терористички напади и обиди за пуч организирани од западните земји.


Во блиска иднина, првиот бран корпус единици ќе биде исполнет со уште 200 војници од Русија.