„Претседателот Обама потпиша тајна наредба наречена Операција Тимбер Сикамор за ЦИА да го собори Башар ал Асад.

Тоа беше пред десетина години. Направивме хаос во Сирија и на поголемиот Блиски Исток. Дали некој знае за тоа? Па, Њујорк Тајмс пишуваше за тоа еднаш во 2015 година и еднаш во 2016 година – кратки приказни.

Тоа е крајот на тоа. Не зборуваме за ова. Добивате неверојатни невистини. „О, Сирија? Па, тука интервенираше Путин“. Да, тој интервенираше во 2015 година на покана на сириската влада, која беше под закана да биде соборена од ЦИА.

Знаев за ова на различни начини бидејќи, во највисоките дипломатски кругови – а мислам и во врвните дипломатски кругови – се знаеше дека мирот можеше да дојде во Сирија пред десетина години, но САД го блокираа.

И тоа не е гласина. Тоа не е нешто што го прочитав во книга. Тоа е нешто што го знам директно“.