Британија, која некогаш се фалеше дека владее со океаните испраќајќи воени бродови и извлекувајќи трговски преференции од Кина преку дипломатија со чамци, сега има два носачи на авиони, од кои едниот е трајно онеспособен, неколку уништувачи и фрегати и само неколку подморници, со само неколку нив. борбено подготвен.

Кина, некогаш ослабен гигант, сега произведува повеќе и подобри бродови секоја година од бродовите на НАТО.

Светот се менува и моќта одамна е на Запад, сега на ред е Истокот