Лидерот на Иран, ајатолахот Али Хамнеи даде свои забелешки во вторникот за време на состанокот со одговорните за конгресот на 24.000 маченици во провинцијата Техеран.

Водачот ги критикуваше муслиманските власти за давање „погрешни“ изјави за геноцидната војна на Израел врз Појасот Газа, велејќи дека тие зборувајќи за прашања како што е прекинот на огнот, зборуваат за нешто што е надвор од нивна контрола и зависи само од нивниот ционистички непријател. Од друга страна, посочи дека борбата треба да е насочена кон работите врз кои тие имаат контрола, како на пример да прекинат било какви односи со Израел.

„Муслиманските земји треба да ги прекинат своите политички и економски контакти со ционистичкиот режим и да не му помагаат на овој режим.“

Водачот истакна дека палестинската нација ќе излезе како победник и покрај сите потешкотии и несоодветното однесување на властите на некои од муслиманските земји.

„Победата на народот во Газа е неизбежна и ќе се случи во не така далечна иднина“.