Се предвидува дека Грција ќе стане првата нација што ќе претрпи „колапс на населението“ бидејќи ненадејните и неочекувани смртни случаи продолжуваат да се зголемуваат низ целата земја, додека стапките на фертилитет паднаа на нивоа пониски отколку што експертите претходно мислеа дека е можно.

Срцева слабост, мозочни удари, згрутчување на крвта и брзиот почеток на рак кај инаку здравите млади луѓе предизвикаа стапките на смртност вртоглаво да се зголемат во Грција, додека нивоата на плодност кај младите мажи и жени предизвикуваат наталитетот да падне низ подот, што е најниско. број на раѓања во речиси еден век.

Изгледите за колапс на населението во Грција е „темпирана бомба“ и „национална закана“ според премиерот Киријакос Мицотакис.