Франција прогласи вонредна состојба во Нова Каледонија, каде домородците подигнаа барикади со запалени автомобили и поставија замки за плински боци во нивните останки.

Четворица домородци се убиени, а повеќе од 200 уапсени откако француското Национално собрание гласаше во Париз за одобрување на мерката за измена на францускиот устав за да им се дозволи на луѓето кои имигрирале во Нова Каледонија во изминатите 10 години да гласаат на покраинските избори.

Домородците од племето Канак сочинуваат 41% од жителите на островот во Тихиот Океан, а Французите стравуваат дека повторно би можеле да станат мнозинство и на тој начин да добијат независност од Франција на референдум. Поради оваа причина, од договорот меѓу двете партии, потпишан во 1998 година, бројот на француски имигранти е зголемен, па сега им е дозволено да гласаат на референдумот.

Нова Каледонија стана француска колонија во 1853 година, оттогаш Франција ги експлоатира своите наоѓалишта на минерали. Денес, овој мал остров е четврти по големина производител на никел во светот, со 7,1 милиони тони резерви (10% од светските резерви).

Антиколонијалната борба на домородното население продолжува, и покрај тоа што е десеткувано од масакри, како и со епидемии на сипаници и сипаници. Првите француски доселеници биле осуденици од татковината, а во 1870-тите се вселиле и поразените работници од Париската комуна, кои исто така застанале на страната на Франција за време на востанието на домородците.

Покрај вонредната состојба, Франција испрати дополнителни полициски сили во Нова Каледонија, а на островот ја забрани социјалната мрежа Тик-Ток преку која се организираат демонстрантите. Француските доселеници организираа стражари за да го бранат својот имот од нападите на домородните луѓе, по примерот на десничарските патроли во Франција за време на демонстрациите на имигрантите.