За време на колонијалниот период, Холандија, како и другите европски сили, беше вклучена во различни колонии, вклучувајќи ја и Индонезија. Еден значаен период во историјата на Индонезија е Холандско-индонезиската војна за независност (1945-1949). Овој конфликт настана додека Индонезија се обидуваше да добие независност од холандската колонијална власт.

Во овој период имаше случаи на насилство и злосторства извршени од двете страни. Холандската војска спроведе воени операции во обид да ја врати контролата, а имаше извештаи за широко распространето кршење на човековите права, вклучително и кратки егзекуции, масовни убиства и други форми на насилство врз индонезиските националисти и цивили.

Масакрот во Равагеде, познат и како „инцидент на Равагеде“, се случи на 9 декември 1947 година, за време на Индонезиската национална револуција, која беше борба за независност против холандската колонијална власт. Равагеде е село лоцирано во провинцијата Западна Јава во Индонезија.

На тој ден, холандските војници од Кралската холандска источноиндиска армија (КНИЛ) спроведоа воена операција во Равагеде како дел од нивните напори да го потиснат индонезиското движење за независност. Војниците биле насочени кон машките селани за кои постои сомневање дека биле вклучени или го поддржувале отпорот против холандската власт.

За време на операцијата, холандските сили собраа и пократко егзекутираа голем број индонезиски мажи. Точниот број на жртви сè уште е предмет на историска дебата, но проценките сугерираат дека биле убиени меѓу 150 и 430 мажи. Масакрот резултираше со загуба на значителен дел од машката популација на Равагеде.

Масакрот во Равагеде е добро документиран пример за насилството и кршењето на човековите права што се случија за време на холандско-индонезиската војна за независност. Инцидентот привлече меѓународно внимание и стана симбол на бруталноста поврзана со колонијалното владеење и борбата за независност.

Оваа масовна егзекуција беше само една епизода во војната која траеше четири години (1945–49), и во која индонезиската страна претрпе проценет број од 150.000 жртви, додека холандските загуби беа околу 5.000. По крајот на конфликтот, кога независноста на Индонезија конечно беше признаена од Холандија, поранешните непријатели ја затворија секоја можност за гонење на сторителите, со договор за реципрочна амнестија како дел од трансферот на суверенитет во 1949 година. Поради овој молк, масовната егзекуција во Равагеде остана фуснота во историјата.