Оваа седмица, Microsoft објави дека ќе отпушти 1.900 вработени во Activision Blizzard и Xbox, што претставува околу осум проценти од севкупната работната сила во секторот за видео игри. Извештајот на Verge цитира внатрешен меморандум од шефот за игри во Microsoft, Фил Спенсер, и истакнува дека најголем влијание ќе го има на Activision Blizzard.

Покрај тоа, во извештајот се споменува дека Мајк Ибара, претседател на Blizzard, и Ален Адам, директор за дизајн, ќе напуштат компанијата. Исто така, се наведува дека претходно најавената видео игра за преживување на Blizzard била откажана.

Оваа вест следи по договорот на Microsoft за купување на Activision Blizzard, вреден 69 милијарди долари, кој беше склучен пред неколку месеци. Со овој договор, Microsoft ја зголеми својата присутност на пазарот на видео игри, добивајќи контрола над најпродаваните наслови, вклучувајќи го и Call of Duty, со цел да се конкурира со лидерот на пазарот, Sony.

Не само Microsoft, туку и други големи компании како Alphabet, Amazon и eBay, во последните недели реализираа отпуштања на илјадници работници како дел од стратегијата за намалување на трошоците и зголемување на профитабилноста. Според веб-страницата за следење на пазарот на труд, Лејофс, повеќе од 21.000 работници биле отпуштени во 76 технолошки компании во јануари.