Движење за социјална правда

Анализа на новиот закон за стечајци

закон за стечајци

 

„ДОШЈА НОЖ ДО КОСКУ!“ – ИМА ЛИ СПАС ЗА СТЕЧАЈЦИТЕ ?

Новиот закон за стечајци, или во точниот назив Закон за материјално обезбедување на невработените лица од државните фирми, е тенденциозно прикажан како закон со кој ќе се решат сите проблеми на стечајците, најбитно од се’ нивната егзистенција. Рамката на овој закон со новите измени е проширена и наместо периодот 2000-2004 година, тој ќе важи за сите оние кои останале без работа во периодот 2000-2013 година. Основната забелешка на УНИТ-Организација на стечајни работници е дека со овој закон противуставно се врши поделба меѓу стечајците, имено оние кои ја изгубиле својата работа по 2000-та година имаат право на обештетување, додека за постарите стечајци се’ уште нема решение. Не е јасно по кој критериум се прави оваа поделба, но според некоја здраворазумска логика, државата сака да ги заштеди јавните пари(секако за продуктивното вложување во споменици и слични градби со кои се зајакнува и преиспитува националното чувство, каде би се канализирал социјалниот гнев) и притоа да купи привремен социјален мир.

повеќе…

Обештетување само на „новите“ стечајци, за „старите“ нема интерес

Интервју со Лилјана Ѓорѓиевска, претседателка на здружението на стечајните работници – УНИТ:

Со цел да се актуелизира прашањето за состојбата на стечајните работници во Македонија, разговаравме со Лилјана Ѓорѓиевска, претседателка на здружението на стечајните работници УНИТ, која ќе ни ја образложи нивната моментална ситуација и каков е нивниот став по однос на одлуката на Владата за донесување на закон за целосно решавање на проблемот на социјалците од фирмите во доминантна државна сопственост.

повеќе…

ДОСИЕ „ЛОЗАР“

Во прилог го објавуваме оригиналниот текст на писмото коешто ДСП „ЛЕНКА“, заедно со стечајните велешки работници од АДАК „ЛОЗАР“ – Велес, уште во декември 2010 година го испрати до сите надлежни државни институции – барајќи овие луѓе да бидат опфатени во поранешниот „Закон за стечајци“ (2008). Иако со него се докажува целосната правна оправданост на барањата на стечајците, сепак, тие не добија ниту денар од предвидените средства. Со оглед на тоа што постојат шпекулации дека велешките „лозарци“ повторно нема да бидат опфатени и со новиот закон кој што се подготвува – ДСП „ЛЕНКА“ сака да ја актуелизира голготата на овие вистински жртви на транзицијата и да обзнани дека ќе ги искористи сите правни и вонправни методи на борба за овие луѓе конечно да го добијат она што природно им следува!

повеќе…

Клучни зборови: , ,
0
img
Цитати
  • Ние ни сега не сме, ни тогаш не бевме феминистки. Не се боревме против мажите. Не сакавме машката хиерархија да ја замениме со женска. За да постигнеме социјална револуција, неопходно е да работиме и да се бориме заедно. Но потребна ни беше наша сопствена организација за да се бориме за себе. Mujeres Libres
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!