Јуан

Јуанот го надмина еврото во светската трговија

Глобалните компании издаваат рекордни износи на обврзници деноминирани во кинески јуани и во голема мера позајмуваат од кинески банки поради ниските каматни стапки. Според Ројтерс, оваа појава доведе до тоа да кинескиот јуан го премине еврото во финансирањето на...

Доларот во слободен пад

Доларот утринава се движеше на најниското ниво во последните 15 месеци бидејќи пазарите се обложуваа дека Федералните резерви се блиску до крајот на циклусот на зголемување на стапката, бидејќи инфлацијата се намалува. Индексот на доларот, кој ја мери американската...

Кинескиот Јуан се’ позастапен во глобалната трговија, полека го истиснува доларот

Трговијата во која како платежно средство се користат јуани е во пораст и Кина треба дополнително да ги придобие растечките интереси за користење на јуанот преку регионален трговски договор и офшор трговски центри, вели најновиот извештај на кинеската централна...

Дедоларизацијата на дело: Еве кој земји веќе го користат јуанот за трговија

Кинескиот јуан добива зголемена употреба на глобално ниво, што укажува на постепена дедоларизација на трансакциите ширум светот. Американскиот долар како светска резервна валута од Втората светска војна, играше огромна улога во светската трговија, но, земјите на глобално ниво сега...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Четвртина од буџетот за 2024 планиран со нови задолжувања

Во собраниска процедура влезе Предлог Буџетот на Република Македонија за 2024 година, кој ќе тежи 5,5 милијарди евра. Првата...
- Advertisement -spot_img