Движење за социјална правда

Платформа

П л а т ф о р м а

на Движењето за социјална правда – ЛЕНКА

(Пречистен текст)[1]

Борбата за хумано општество продолжува…

Го носиме пламенот на генерации револуционери и реформатори, преродбеници и активисти, работници и пролетери, мислители и уметници, научници и истражувачи – сите луѓе кои вградиле дел од себе во придвижување на општочовечки напредок.

perduv-300x137

 

Цел

 

Ние, членовите на Движењето за социјална правда – ЛЕНКА, се залагаме за воспоставување општетсво базирано на хумани вредности, директно-демократско одлучување и праведна распределба на средствата на производство; општество кое нема да биде владеано, туку управувано; кое нема да биде компетитивно, туку солидарно; општество кое нема да се заснова на национализам, милитаризам, авторитарност, клерикализам, конзервативизам, дискриминација и трудова експлоатација, туку ќе се стреми кон односи што ќе поттикнуваат соработка, взаемна помош, мирољубивост и напредок на целото човештво; општество што ќе се заснова на слобода, рамноправност и социјална правда.

 

 

Декларација

 

Реалноста во која живееме не им одговара на основните човечки потреби, како на глобално така и на локално ниво.

Затоа:

• им се придружуваме на прогресивните сили ширум светот во општочовечкиот фронт за прогрес, правда, солидарност и рамноправност;

• се спротивставуваме на т.н. глобализација и растечкото влијание на големите мултинационални корпорации затоа што предизвикуваат невидена беда, глобална еколошка катаклизма, безмилосна експлоатација на природните ресурси и уништување на животната средина;

• застануваме против борбата за доминација на светските суперсили што го прават светот опасно место за живеење – тргнувајќи од безочното предизвикување војни во земјите надвор од т.н. слободен свет, па сè до наметнување на контролирана нестабилност и милитаризација на општествата;

• се спротивставуваме на сите облици на дискриминација и социјално исклучување;

• сметаме дека капитализмот, особено неговата неолибералистичка варијанта, е неприфатлив систем што предизвикува страдање и неправда за мнозинството;

• ги поддржуваме сите прогресивни сили и застануваме зад секоја иницијатива што ги разобличува робовско-експлоататорскиот, клерикалистичкиот, конзервативниот и патријархалниот морал;

• застануваме против сè понерамномерната распределба на богатството во општеството;

• се спротивставуваме на секој обид за поттикнување на етноцентризмот, односно национализмот кој предизвикува поделби и конфликти со несогледиви последици;

• се залагаме за антиавторитарно, децентрализирано и дебирократизирано општество како единствен начин да се обезбеди вистинска демократија.

• застануваме на патот на угнетувањето, понижувањето, злоупотребата и обесправувањето по секоја основа;

 

ДСП „Ленка“, како политичка организација, не ја исклучува можноста од институционално делување и активирање, сама или во сојуз со други прогресивни левичарски организации, иницијативи или поединци.

 

Во глобалните процеси Република Македонија има позиција на послушен сателит на големите играчи на светската сцена и е непрекинато уценувана преку контролирана нестабилност и водена преку корумпирани елити.

Затоа:

• се спротивставуваме на приватизацијата на државниот и јавниот имот што изминатиов период наликуваше на ранофеудално приграбување од страна на поединци;

• не го прифаќаме неаргументираното и неоправдано промовирање на странските инвестициии, кредитите од измамничките ММФ и Светска Банка затоа што се инструменти на империјализмот и на глобализмот;

• застануваме против милитаристичката и вазалска политика на владејачките елити и македонското учество во војните, како оние во Ирак и Авганистан, барајќи итно повлекување на македонските војници од таму, како и осуда на овие и сите други војни од страна на Република Македонија;

• се спротивставуваме на сојузништвото на Р. Македонија со реликтот од Студената војна – воениот пакт НАТО, „стратешка цел“ која е наметната и изнудувана преку манипулација и застрашување;

• бараме отворена дебата за прашањата поврзани со интеграцијата во Европската Унија со што граѓаните ќе можат вистински да се запознаат со нејзината суштина и која ќе помогне да се донесуваат исправни одлуки;

• се залагаме за обединување на работничката класа и сите други обесправени и експлоатирани групи на транс-национална основа во сојус (федерација или конфедерација) кој ќе им пружи вистинска еманципација на истите.

 

Нашата борба е за посветла иднина и свет базиран на слобода, демократија, емпатија, мир, правда, еднаквост, соработка и исполнување на човековите потреби. Таа иднина може да се оствари само ако луѓето самите ги контролираат околностите во кои живеат, само ако ја градат својата свест преземајќи одговорност за своите постапки и ако ги изразуваат своите ставови преку активизам и солидарност.

Подобар свет е неопходен!

Подобар свет е можен!

ЌЕ ПОБЕДИМЕ!!!

 

 

 [1] Пречистениот текст на Платформата на ДСП „ЛЕНКА“ е утврден на Вонредното собрание на Организацијата одржано на 20.IX.2014 година во Скопје.

Цитати
  • Сопственоста е кражба. Пјер Жозеф Прудон
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!