Движење за социјална правда

Груп Јорум – нешто многу повеќе од музичка приказна

 

Групата Јорум (турс. Grup Yorum), е музичка дружина која е формирана во 1985 година од страна на четворица другари студенти при Универзитетот во Мармара. Јорум, уште од нејзиното формирање е многу повеќе од музичка група, впрочем самото име на групата („уorum“, мк. „став“ или букално „коментар“) алудира на тоа дека музиката која оваа дружина ја создава е само средство да се искажат ставовите во однос на политичките состојби како и да се деконструираат историските „вистини“ кои секојдневно се репродуцираат од страна на државата.

Групата, преку музиката го изразува револтот на народот опевајќи народни херои и компонирајќи  и актуелизирајќи ги текстовите од разни помалку или повеќе популарни револуционерни поети како акт на борба против капитализмот, империјализмот и особено домашната елитна буржоазија. Групата, промовирајќи ги сопствените политички погледни не се однесува само како класична музичка група која одржува концерти и снима албуми, туку членовите на оваа музичка група со својата музика и дела учествуваат на разни протести, антикапиталистички и антиимперијалистичјки иницијативи, штрајкови како и окупации на универзитети и фабрики.

Поради радикланите политички погледни на членовите на групата како и пораката која ја носи самиот колектив нивните настапи, песни и албуми често биле забранувани а неретко членовите на Јорум биле приведувани и апсени. Групата често се поврзува со разни акции од политичката историја на Турција извршени од страна на радикланите левичарски групи.

Музиката на групата пренесува силни пораки за антиимперијалистичката борба, за убиствата во турските затвори, за политички мотивираните смртни казни,  за страдањата и борбата на курдскиот народ, за слободниот свет…

Во 2006 година, на 10 месеци затворска казна е осудена девојка која во својот дом слушала песна од Јорум, под обвинение дека шири терористичка пропаганда. Сега во 2018 година, 10 членови на групата се во затвор, а за шест се води потрага, лудилото оди до таму што државата предвидува награда за оние кои ќе го кажат местото на членовите на групата за кои има потерница.

Денеска Јорум има две  крила, едното крило кое дејствува во Турција и другото крило кое дејствува во Европа и ширум светот. Европското крило на 09.06.2018 година, одржа концерт во Софија во знак на поддршка на другарите кои се во затвор и оние против кои има потерница. Вакви концерти претродно се одржаа во неколку градови низ европа вклучитело непосредно пред концертот во Софија беше одржан концерт во Атина како и Солун во Грција.

Членовите на Ленка и Левица го поддржаа концертот на Груп Јорум во Софија, упатувајќи порака за ослободување на сите членови на групата кои се во затвор, бидејќи борбата е интернационална.

Клучни зборови: , , ,
0
img

Реакција по повод најавеното ново намалување на работничките права

ssnm-solidarnost-lenka

Трендот на намалување на работничките права продолжува! Веќе по трет пат оваа година Владата предлага измени на Законот за работни односи и повторно тие се директно насочени на намалување на правата на работниците.

Сега на удар се најде застарувањето на постапките за кои работодавачот може да му даде отказ на работникот. Владата предлага работодавачот да може да му даде отказ на работникот и по 18 месеци од денот на дознавањето за фактите кои се основа за отказ, како и три години од денот на настапувањето на фактите кои се основа за отказ. Според сегашното законско решение првиот рок е три месеца, а вториот рок – шест месеца. повеќе…

0
img

БЕРТОЛД БРЕХТ: „Без наслов“

 

Велиш, со нашите нешта работите стојат лошо.

Темнината е се’ погуста. Силите се се’ послаби.

Сега – откако работевме толку години,

во потешка положба сме отколку на почетокот.

повеќе…

Клучни зборови:
0
img

Разговор со финансинспекторот за поезијата – Мајаковски

Граѓанине финансинспекторе!
Простете што ве беспокојам.
Благодарам… не тревожете се… јас ќе постојам… повеќе…

Данок

Ќе барате од мене
(и јас ќе Ви кажам)
Кој бев тогаш и кај бев.
Ќе внимавам сè да биде јасно
И ниеден збор да не звучи гнасно
(Па Вашето биро – икони е сето!)
Подвлекувајте, Господине! Знам,
Не е кражба – слободно: наплатувајте.

повеќе…

Клучни зборови: ,
0
img

ПРВИ МАЈ

 
Денес, гордост на денешнициве
Само страв, притисок, штета, мржна, и крв е,
а ветерот како гатачка
предупредува на бесконечна борба за беда.
Но ова вака нема да оди,
ова потиснување нема да продолжи,
дерењето на народот ќе престане!
Сонот ќе заврши,
ќе се разбуди ѕверот од ехот на звухот од машините;
општесвената реалност ќе се оствари;
ќе почне нов живот, кај нас и насекаде;
ќе останат несменети и вечно закочени
датумите на Први мај;
празникот на работните и вредните
и сите оние бедните!
Ќе дојде пролетта;
радоста со птиците од тука преку цел свет ќе долета,
гордо ќе напредува народот поносен од беста;
по патот на револуцијата и просветата свесна!
Ќе се роди потполно ново сонце зад планините,
отаде зелените ридови, среќен живот наѕира
од високорамнините и планинските ридови.
Мојата земја со љубов ја полива работничка песна;
песна од радост и задоволство пропеана!
Хактан
Клучни зборови: ,
0
img
Цитати
  • Ако не го направиме невозможното, ќе се соочиме со непомисливото. Мари Букчин
    Екологија на слобода
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!