Движење за социјална правда

Феноменот на глобализацијата/Глобализацијата на ремонт (целосни одговори на прашањата за весникот Нова Македонија)

Подолу ви ги пренесуваме целосните одговори на нашите членови Хактан Реџеп Исмаил и Зоран Василески на прашањата од дневниот весник Нова Македонија во врска со феноменот на глобализацијата, а коишто  беа  објавени делумно од страна на весникот на следниов линк: http://novamakedonija.com.mk/NewsDetail?title=%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82&id=08497d5b-380e-4a83-b395-2e2ff4b5283a.

  1. Зошто идејата за глобализација е во криза?

Глобализацијата е доста „шаренолик“ и контроверзен поим за да може децидно да се констатира дека таа е во криза, како што впрочем прејудицира ова прашање; или пак дека не е во криза, земјаќи ги во обзир распалените меѓународни односи и социјални деструкции низ одредени делови од денешниот свет.. Но, ако појдеме од тоа дека глобализацијата е процес на некакви си промени кои што притоа имаат нешто заедничко, а што се случуваат во различните политички заедници низ целиот свет, тогаш ќе воочиме дека, тоа заедничко е капитализмот и ширењето на неолибералните идеи. Капитализмот е мотор на глобализицијата, денес не може да се замисли глобализирање на едно општесво без негова претходна или континуирана нео-либерализација! повеќе…

МАРЈАН РИСТЕСКИ: СОЛИДАРНОСТ ПОМЕЃУ РАБОТНИЦИТЕ ПОСТОИ, НО НЕМА СОЛИДАРНОСТ ОД ВОДАЧИТЕ НА СИНДИКАТИТЕ!

12003374_951083914950698_3223814433381376413_n

Веќе неколку дена трае штрајкот на железничарите кој започна поради неисплатени плати и придонеси. Ова не е првпат железничарите да се одлучат на ваков чекор, тие се познати по својата синдикална борба и решителност во вакви клучни моменти. ДСП Ленка го поддржува овој штрајк, како и секоја друга автентична работничка борба и за таа цел поразговаравме со Марјан Ристески – претседател на независниот синдикат КСОМ (кој е дел од Повелбата за солидарност) со цел од прва рака да добиеме мислење и информации за овој штрајк. повеќе…

Клучни зборови: , ,
0
img

Штрајк во текстилната фабирка „Родон“ – Битола

B687D98E79EE71469CA1E195D25772E2

                Веќе два дена текстилната фабрика „ Родон “ од Битола штрајкува.  Над триста вработени решија да го кренат својот глас во борбата за она што нив им припаѓа –  правото над  неисплатени плати и неисплатен регрес за годишен одмор (односно К-15), и правото над здравственото осигурување.  Во текот на вчерашниот ден, откако започна спонтаниот штрајк, вравотените добија известување дека е донесена одлука со која истите се испратени на принуден одмор.  Но, и покрај ваквиот притисок,  вработените одлучија да го продолжат штрајкот и денес во дворот на фабриката, да укажат дека тие не се на принуден одмор, туку дека сето тоа е последица на нивниот штрајк.  повеќе…

0
img

Граѓанскиот активизам мора да се дистанцира од искомпромитираниот НВО-сектор!

kaj Marshalot FOKUS

Димитар Апасиев – активист на ДСП „ЛЕНКА“

Разговара: Тамара Чаусидис

 

 

 

Димитар, има ли кондиција граѓанскиот активизам во Македонија?

   Кондицијата на нашиот граѓански активизам сѐ уште е приклучена на апарати за дишење. Македонија нема своја култура на масовни граѓански движења кои би биле спремни за поширока мобилизација и организирање граѓански протести, петиции, иницијативи, референдуми, бојкоти, сквотирања и сл. Оттука, ние мораме неа да ја  изградиме со наши сили, во наши прилики. Причини за закржлавеноста на активизмот кај нас има многу – а мојата теза, која континуирано ја застапувам и бранам, е дека најглавни се тројца виновници: Прво, тоа е искомпромитираниот „ен-џи-о“ сектор! Извиканите НВО-а го задушија или поточно речено не му дадоа ниту да п’ркне на автентичниот, ангажиран и социјално освестен граѓански активизам. Бирократизираната структура на НВО секторот, која нели беше за „демократизација“ на посткомунистичкото општество, немо посматраше како демократијата се извитоперува во плутократија. Тие дозволија пред нивните очи, граѓанинот да се детронизира и карикатурално да се сведе на Res oekonomicus! А немате ли Граѓанин – ‘пишете му крст’ на граѓанскиот сектор. повеќе…

0
img

Обештетување само на „новите“ стечајци, за „старите“ нема интерес

Интервју со Лилјана Ѓорѓиевска, претседателка на здружението на стечајните работници – УНИТ:

Со цел да се актуелизира прашањето за состојбата на стечајните работници во Македонија, разговаравме со Лилјана Ѓорѓиевска, претседателка на здружението на стечајните работници УНИТ, која ќе ни ја образложи нивната моментална ситуација и каков е нивниот став по однос на одлуката на Владата за донесување на закон за целосно решавање на проблемот на социјалците од фирмите во доминантна државна сопственост.

повеќе…

Моќните газди се злобни и одмаздољубиви, а инспекторите се продаваат за обичен ручек во кафеана!

Моќните и богати газди се одмаздољубиви, злобни и нечовечни!, вели Димитар Апасиев од ЛЕНКА, македонско граѓанско движење за социјална правда. Но чудно и несфатливо е, вели Апасиев, како сиромашните работници не се охрабруваат на борба, ако ништо друго барем во името на нивните деца, кои утре, исто како и нив, ќе бидат експлоатирани од децата на нивните шефови и директори.

повеќе…

Клучни зборови: , ,
0
img
Цитати
  • Слободата без социјализам е привилегија, неправда; социјализам без слобода е ропство. Михаил Бакунин
    Федерализам, социјализам и антитеологизам
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!