DSPLenka

Венецуела: Против економската војна – работничка контрола и експропријација на олигархијата

Во последните денови Претседателот Мадуро правилно ја објасни сериозноста на економската војна против Боливарската револуција, поентирајќи дека злосторниците се капиталистите (Fedecamaras, Consecomercio and Venamcham) и објави серија од мерки за борба против нив. Соопштение на Борба на Класите (Lucha de...

За кого се носи законот за „Бехтел и Енка“ во македонското собрание?

Бехтел и Енка имаат низа на скандали поврзани со изградба на автопати во Хрватска, Романија, Косово, Албанија, а од утре и во Македонија. Кристофер Дел, дипломат, номиниран од Барак Обама да ги претставува САД во Приштина, беше вработен во корпорацијата...

Левица: Законите за ,,Бехтел и Енка” не смеат да поминат

Остра реакција на политичката партија Левица за контроверзниот закон за „Бехтел и Енка“: Денес, по предлог на пратениците од ДУИ, СДС и Алијанса за Албанците во собраниска процедура, по скратена постапка, влегуваат предлог-измени на девет закони (за шуми, урбанистичко планирање,...

Студентски Отпор: Пари за функционерите има – за студентите нема

Студентите од организацијата Студентски Отпор излегоа со остра реакција и критика кон владата дека грижата се покажува со дела а не со зборови. Ви ја пренесуваме нивната реакција во целост: Во ситуација каде што МОН и владата континуирано тврдат дека...

Револуцијата нема да биде филантропизирана!

Ви ја пренесуваме следната кратка анализа со цел да го разгледаме проблемот на хуманизмот и филантропија во рамки на денешните капиталистички односи. Имено, познато е она восхитување во  нашата јавност од “добродушноста“ на одредени капиталисти чии филантропски потфати предизвикуваат воодушевување кај...

Таксим можеби не е Тахрир, но се движи во таа насока

Свеста од типот „Таксим не е Тахрир“ или “Ердоган не бил Мубарак”, “Турците не се Арапи” и слично, пред се имплицира на еден тотално незаинтересиран и аполитичен став кон општествените/јавни работи за кои имаме, или би требало да имаме...

Анархизмот и прашањето на полот – Ема Голдман

Работникот, чија физичка сила и градба се за восхит, но сепак, чиј труд едвај му носи доволно колку да го избрка гладот од куќата, се жени само за да има жена–домаќинка, жена која ќе робува од утро до ноќ и која ќе мора да вложува максимални напори да...

Црвено vs. Црно Скопје

1.Вовед Анализирајќи ја општествено-политичката култура на Балканските народи се добива впечатокот дека Француската револуција воопшто не се случила, или дека овие општества воопшто не се допрени од тие вредности кои така силно одекнаа на светската сцена. Тука ќе си рече човек...

Државата и капитализмот: Критика на економијата на јавните добра

Ви го претставуваме економскиот труд на Драган Драча насловен како “Државата и капитализмот: Критика на економијата на јавните добра“. Трудот иако напишан пред 10-ина години, со својата универзалност и прецизност одлично го дисекцира капитализмот и неговите две доминантни лица(кејнсијанско и либертаријанско) и...

„Времето и неговата мизерија“ – Џон Зерзан [втор дел]

Времето и симболичкиот свет  Според Епикур, времето е „несреќа на сите несреќи“. Меѓутоа, испитувајќи го одблизу, неговата генеза не изгледа толку мистериозна. Всушност, многумина забележале дека поимите како „минато“, „сегашност“ и „иднина“ се повеќе лингвистички отколку реални и физички. Неофројдовскиот...

About Me

805 POSTS
0 COMMENTS
- Advertisement -spot_img

Latest News

Четвртина од буџетот за 2024 планиран со нови задолжувања

Во собраниска процедура влезе Предлог Буџетот на Република Македонија за 2024 година, кој ќе тежи 5,5 милијарди евра. Првата...
- Advertisement -spot_img