DSPLenka

„Времето и неговата мизерија“ – Џон Зерзан [втор дел]

Времето и симболичкиот свет  Според Епикур, времето е „несреќа на сите несреќи“. Меѓутоа, испитувајќи го одблизу, неговата генеза не изгледа толку мистериозна. Всушност, многумина забележале дека поимите како „минато“, „сегашност“ и „иднина“ се повеќе лингвистички отколку реални и физички. Неофројдовскиот...

„Времето и неговата мизерија“ – Џон Зерзан [прв дел]

Се чини дека димензиите на времето привлекуваат големо внимание, судејќи според бројот на неодамнешните филмови кои во својот фокус го имаат времето, како Враќање во иднината, Терминатор, Пеги Сју се омажи, итн. Стивен Хокинсовото дело Кратка историја на времето (A Brief...

Странски инвестиции – концентрациони логори во Македонија и Балканот

Исцедете, ограбетепот и труд и меса голи,уста пуста затворетеда не каже оти боли. Очи црни ископајтеда гледајат не давајте,раци машки прекршетесрце лудо наранете. Угаснете и светлини! Мрак да биде – каракамен (Коста Солев Рацин) Империјализмот во балканските држави има квалитативно својство на странски инвестиции...

Пазар на личности [Ерих Фром, „Здраво општество“]

Каков е односот на човекот спрема себе? Човекот се доживува себеси како предмет кој треба да биде успешно искористен на пазарот. Тој не се доживува себеси како активно битие, како носител на човечките моќи. Тој е оттуѓен од овие...

„ПОРТРЕТ НА ПУБЛИКАТА” – изложба на Дафина Шекутковска

Изложба на слики од Дафина Шекутковска насловена “Портрет на публиката”18 април 2023 година, 20:00 часотСалон Империјал 2 - Културно Информативен Центар Човештвото, ги употребува науката и уметноста за воспоставување на нашето функционирање и прогрес на оваа топка, почнувајќи од нашето...

Лилјана Петровиќ-Батлер: „Додека беше Тито, додека беше комунизам, никој не беше гладен“

По повод Светскиот ден на Ромите, ви пренесуваме извадок од интервјуто на една од најголемите кафански ѕвезди на југословенската народна музика, покојната Љиљана Петровиќ-Батлер, спроведено од новинарот Ѓорѓе Матиќ во 2005 година. Зборуваа за музика, расизам, социјализам… Инаку, Лилјана...

Силва го враќа Бразил во Унијата на јужноамерикански нации!

На 6 април, бразилскиот претседател Луис Инасио Лула да Силва потпиша указ за воспоставување враќање на земјата во Унијата на јужноамериканските нации (Унасур). Претседателскиот декрет „го прогласува Конститутивниот договор од Унасур, кој ќе стапи на сила на 6 мај 2023...

Црвена Младина со честитка за 8ми Април – меѓународниот ден на Ромите

ЧЕСТИТ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ По повод меѓународниот ден на Ромите, Црвена Младина испраќа честитка на солидарност и единство до ромската заедница во Република Македонија. Покрај акцијата на терен со залепување на стикери на кои се честита овој голем празник за...

Боговите ги заслепуваат оние што сакаат да ги уништат

Охридското Езеро реши да ја искористи поволната за него временска прилика која што му се укажа претходните денови (се разбира неповолна за човекот затоа што тоа за него претставува само невреме и ништо повеќе), та самото си се справи...

[Видео] Работнички права – загарантирана или ограничена слобода?

Дали човекот се раѓа како слободна личност или како личност со одредени права препишани од страна на државата? Се раѓа со загарантирана или со ограничена слобода? И зошто се толку важни работничките права и борбата за нив во едно...

About Me

646 POSTS
0 COMMENTS
- Advertisement -spot_img

Latest News

Советот на Европа ги губи антифашистичките темели

Извештајот на ЕКРИ за Македонија предизвика реакции во македонската јавност поради едностраниот пристап, без согледување на принципот на реципроцитет...
- Advertisement -spot_img