Движење за социјална правда

About us

Movement for Social Justice – Lenka is an organization of people with leftist views. It unites people who oppose the growing neo-liberalism, nationalism, militarism, and conservatism in our society and works towards promotion of the basic principles which advocate: social justice, solidarity, freedom, equality and protection of the environment.

The roots of the organization date from June 2007, when several progressive individuals decided to initiate a campaign for withdrawal of Macedonian troops from Iraq. The initiative was called “We do not drink oil”.

On July 28, 2008 most of the individuals behind this initiative formed the Movement for Social Justice – Lenka. In September 2009, the Movement for Social Justice – Lenka was registered as formal association of citizens.

The notion of Social Justice in the name of the group is expression of the common orientation of its members to build society based on social justice, and with “Lenka” the group wants to pay tribute to Kočo Racin as one of the greatest Macedonian leftists. Racin’s poem “Lenka” was chosen not only because it is a poem in which the consequences of the nonexistence of social justice are presented, but also to emphasize the orientation of the group to fight machoism, which is widespread not only in the Balkans, but in many leftist circles as well.

Key activities of the organization:

Movement for Social Justice – Lenka is mainly active in the fields of social justice, anti-nationalism and anti-militarism:

a)      Social Justice. During 2010 we have organized several activities concerning workers’ rights as part of the project financed by Rosa Luxemburg Foundation: a study on the reduction of legal rights of Macedonian workers, several discussions and presentations of movies. We have organized two protests for improvement of workers’ rights on May Day 2009 and 2010. Also, we have given 10 initiatives to the Constitutional Court concerning unconstitutional regulations in Macedonian labor laws.

b)      Anti-militarism. In June 2007, we have started the campaign for withdrawal of Macedonian soldiers from the occupation of Iraq. We have organized three protests against membership of Macedonia in NATO and against NATO as a military organization (in 2008, 2009 and 2010). In January 2009, we have organized a discussion against the violence in Gaza Strip (Palestine), called “Stop the violence in Gaza”. From the last year we are very active on the issue of withdrawing Macedonian soldiers from Afghanistan, having organized two protests, two discussions and a press conference.

c)      Anti-nationalism. Starting from May 2008 we have excellent cooperation with Greek organizations opposing nationalism and together we have organized a lot of common discussions, both in Macedonia and Greece, aimed at fighting nationalism in both countries. In December 2008, a solidarity protest was also organized to support the Greek protests against the killing of a teenager by the Greek police. Our latest cooperation is filming of a joint documentary on Macedonian refugees from the Greek Civil War, which are discriminated by the Greek state. Cooperation on anti-nationalist basis is also initiated recently with Albanian comrades.

Movement for Social Justice – Lenka has been also active in the field of student’s rights and women’s rights:

d)      Student’s rights. In June 2008, series of debates were held at the state faculties in Skopje for the abolition of compulsory student fees. A discussion against commercialization of the education was also organized in November 2008. After the formation of independent student movement called “Sloboden Indeks”, Movement for Social Justice – Lenka gladly gave the primacy of the campaigns for student rights to “Sloboden Indeks”, supporting its activities.

e)      Women’s rights. In January-February 2009 Movement for Social Justice – Lenka started and, together with other organizations, participated in the campaign against the imposition of law on reduction of the rights of abortion.

Цитати
  • Филозофите само на различни начини го толкуваа светот, а работата е во тоа тој да се измени. Карл Маркс
    Тези за Фојербах
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!