Движење за социјална правда

„19-ти МАЈ“ – првата терористичка група формирана од жени

Нова книга на историчарот Вилијам Росно (William Rosenau) ја истражува радикално левичарската група формирана во 70-тите во САД, позната под кратенката М19.

Среде општествените и политичките превирања во Америка во 70-тите, неколку жени се здружиле во група наречена „Комунистичка организација 19-ти мај“. Името на организацијата се однесувало на заедничкиот роденден на Малком Икс и виетнамскиот водач Хо Ши Мин, а нејзината идеологија била опишана како „револуционерен анти-империјализам“. Тоа е првата и (според историчарите) единствената терористичка група формирана и раководена од жени.

По формирањето во 1978, активностите на М19 ескалирале од лепење постери до грабежи на блиндирани возила и помагање на затворски бегства, меѓу кои на изработувач на експлозиви од порториканска националистичка група, по кого ФБИ трага и денес.

Но, по некое време, членовите на М19 самите почнале да прават експлозиви. На 7 ноември 1983 тие се јавиле во централата на Капитол Хил и ги предупредиле да ја испразнат зградата. Десет минути подоцна експлодирала бомба во северното крило – за среќа никој не бил повреден, но била предизвикана штета од 1 милион долари. Во текот на следните година и пол, групата поставила бомби и во канцеларија на ФБИ, зградата на Израелската воздухопловна индустрија и јужноафриканскиот Конзулат во Њујорк. Нападите се одвивале по слична шема: предупредувачки повик, експлозија, претходно снимена порака до медиумите, контра американскиот империјализам и воената машинерија на различни сојузници.

Кои биле овие домашни терористи? Една од нив се викала Линда Су Еванс, а нејзините радикални идеи се развиле во текот на студирањето на Мичиген Стејт, во текот на Виетнамската војна. Левичарските идеи ѝ биле дополнително нагласени со оглед на за тие времиња „несоодветната“ геј ориентација.

Една од најраните членки била и њујорчанката Сузан Розенберг и Италијанката Силвија Баралдини. Меѓу ретките мажи во неа пак биле Алан Беркман, доктор со завршена медицина на Универзитетот Колумбија, како и Тим Бланк кој се оженил со Баралдини за да ѝ овозможи американско државјанство (а денес е цвеќар во Њу Џерси).

Со текот на времето групата станувала сè понасилна, а нејзините членови попараноични, живеејќи во заедница и менувајќи ги имињата и изгледот. Сето тоа до 1985, кога властите успеале да ги фатат најистакнатите членови, со што групата згаснала. Нивните активности не предизвикале човечки загуби, но тие располагале со неверојатен арсенал на оружје (динамити, узи машинки итн.) што поттикнува претпоставки дека поставувањето бомби било само вовед во нешто посериозно.

Според авторот на книгата, фактот што групата била основана од жени можеби била реакција на сличните групи од радикалната левица, како Ведер Андерграунд, кои биле прилично мизогини и нетолерантни кон расните малцинства. Дополнително, авторот Вилијам Росно потенцира дека одделното проучување на ваквите групи, особено на помалите и помалку познати, можат да дадат поинаква слика од онаа големата за терористичките групи кои имаме тенденција да ги спојуваме и изедначуваме, иако тие се далеку од хомогена појава.

0
img

Цитати
  • Не вреднувам авторитети. Не вреднувам системи. Не ја вреднувам патријархалната религија. Не го вреднувам она кое те обезвреднува кога ја кажуваш вистината. Па не сум исплашена од крајниот исход и тоа е најголемото “средство” со кое располагам Susan Powter
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!