Движење за социјална правда

МАРЈАН РИСТЕСКИ: СОЛИДАРНОСТ ПОМЕЃУ РАБОТНИЦИТЕ ПОСТОИ, НО НЕМА СОЛИДАРНОСТ ОД ВОДАЧИТЕ НА СИНДИКАТИТЕ!

12003374_951083914950698_3223814433381376413_n

Веќе неколку дена трае штрајкот на железничарите кој започна поради неисплатени плати и придонеси. Ова не е првпат железничарите да се одлучат на ваков чекор, тие се познати по својата синдикална борба и решителност во вакви клучни моменти. ДСП Ленка го поддржува овој штрајк, како и секоја друга автентична работничка борба и за таа цел поразговаравме со Марјан Ристески – претседател на независниот синдикат КСОМ (кој е дел од Повелбата за солидарност) со цел од прва рака да добиеме мислење и информации за овој штрајк.

 

 

ЛЕНКА: Кои се причините за започнување на штрајкот?

Марјан Ристески: Главната причина за започнување на штрајкот на колегите се неисплатени две заостанати плати.

 

ЛЕНКА: Колкави се законските пречки во Македонија за организирање на штрајк?

Марјан Ристески: Законските пречки во Македонија за организирање на штрајк се големи и речиси невозможни. Постои задолжителна постапка на помирување и процедурата е тешка, па затоа е многу лесно вашиот штрајк да биде прогласен за нелегитимен, како во случајот.

 

ЛЕНКА: Каков е односот на управата кон штрајкувачите?

Марјан Ристески: Во наведениот случај по наше мислење виновни се надлежното министерство и владата додека управата по наше мислење не може да реши вакви или слични проблеми.

 

ЛЕНКА: Дали постои солидарност помеѓу работниците?

Марјан Ристески: Солидарност помеѓу работниците постои, но не постои солидарност помеѓу претставниците ( водачите на синдикатите). Тоа е типично однесување на жолтите синдикалци кои повеќе се грижат за својата фотелја отколку за работничките права.

 

ЛЕНКА: Дали очекувате успех/позитивна разврска на башата борба?

Марјан Ристески: Доколку колегите истраат во своите барања позитивната разврска е неминовна.

 

ЛЕНКА: Што би им порачале на работниците кои не се осмелуваат да го кренат гласот на ваков начин, а сепак трпат неправда на работно место?

Марјан Ристески: Да бидат похрабри и порешителни и доколку не се задоволни од своите претставници да побараат нивна смена или да формираат нов синдикат.

 

 

Клучни зборови: , ,
0
img

Цитати
  • Револуцијата испарува и го остава зад себе само шлајмот на новата бирократија. Синџирите на измаченото човештво се направени од црвена лента. Франц Кафка
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!