Движење за социјална правда

С О О П Ш Т Е Н И Е

lenkaLogo-565x320

по повод новите предизборни потфати на Владата и т.н. Договор од Пржино

Движењето за социјална правда „Ленка“ апелира до јавноста за можноста од предизборни манипулативни и популистички потфати како на власта, така и на опозицијата. Затоа, во овој политички кризен период, ДСП „Ленка“, како политичка организација, се залага за следново:

  1. Во однос на договорените услови за наредните парламентарни избори, сметаме дека најголем проблем е изборниот модел кој се практикува во Р. Македонија која е поделена на шест изборни единици. Овој модел ја попречува појавата и освојувањето пратенички места на помалите партиии воопшто не ја одразува вистинската волја на граѓаните во однос на нивното претставништво во народното собрание. Затоа ДСП „Ленка“ бара итно воведување на НОВ ИЗБОРЕН МОДЕЛ и прогласување на целата територија на РМ за една изборна единица, кадешто распределбата на мандатите за пратеници во Собранието ќе биде соодветна на процентот на освоените гласови од гласачите; кандидатските листи да бидат отворени и да се воведе императивен (лимитиран/отповиклив) пратенички мандат за народните претставници. Сметаме дека ваквите промени на изборното законодавство ќе овозможат да се спречи етнизацијата на политиката, на која последниве години играа сите политики партии, а која е главен извор на политичките и безбедносни кризи на општетсвото во целина. Со конечно надминување на етничкиот дискурс на политичките програми ќе се овозможи насочување на програмски решенија кон економската и социјална благосостојба на граѓаните.
  2. Во врска со укинувањето на законот за хонорарците нагласуваме дека сè уште пости класниот проблем на прекаријатот, како неосигурани работници и високите неоданочени хонорари на менаџерите. Во врска со ова ДСП „Ленка“ уште одамна има подготвено оперативен документ како најдобро можно решение за еден ваков проблем (и истиот може да се најде на нашата веб-страна под наслов Левичарски изгледи за решавање на проблемот со хонорарците).
  3. Што се однесува, пак, до идејата за трет „Албански универзитет во Скопје“ сметаме дека таа е чисто популистички акт на владеачката партија ДУИ, која по којзнае кој пат на албанското работништво сака да му ги разбуди етничките страсти, а да ја занемери неговата исклучително лоша класна состојба. На Скопје и Македонија им требаат добри, квалитетни и пристапни т.е. бесплатни универзитети и образовни институции, а не културни установи од типот на албански или македонски!

 

ДСП „Ленка“

31.07.2015

Скопје

 

 

 

 

Клучни зборови:
0
img

Цитати
  • Сопственоста е кражба. Пјер Жозеф Прудон
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!