Движење за социјална правда

Поддршка за протестот против пресудата за Кежаровски

10599549_10152670311091314_7040136842028196184_n

СООПШТЕНИЕ

Поддршка за протестот против пресудата за Кежаровски

ДСП Ленка во целост го поддржува протестот против пресудата за новинарот Томислав Кежаровски и барањето за негово ослободување, организиран од страна на ССНМ, ЗНМ и иницијативниот одбор за ослободување на Кежаровски, кој ќе започне на 20.01.2015 година во 12:00 часот пред Апелациониот суд – Скопје.

Оваа Пресуда, проследена со сите правни и процедурални недостатоци, претставува крунски доказ за ударот врз медиумската слобода и за репресијата која се принудени да ја трпат многу од новинарските и медиуските работници, особено ако се осмелат пред лицето на јавноста да ги обелоденат игрите на државниот апарат.

Слободата на мислата е битен предуслов за здраво општество во кое новинарите треба да бидат чувари на јавниот интерес и глас на многуте обесправени, па затоа ДСП Ленка ги повикува сите граѓани на масовен одзив и солидаризација со борбата на новинарските и медиумските работници.

                                        Скопје, 19.01.2015

 

 

 

 

0
img

Цитати
  • Најнасилниот елемент во општеството е незнаењето. Ема Голдман
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!