Движење за социјална правда

Поддршка за студентскиот марш

С О О П Ш Т Е Н И Е

Поддршка за студентскиот марш

ДСП „Ленка“ во целост го поддржува Студентскиот марш кој ќе започне во Понеделник на 17.11.2014 година во 12:00 часот од Платото на УКИМ. Студентите преку неформалната студентска иницијатива „Студентски Пленум“ имаат легитимно право да ги одбранат Универзитетите од противуставното и противзаконско навлегување во нивната загарантирана автономија, со новите најавени реформи кои предвидуваат екстерно тестирање за студентите во втора и четврта година. Исто така сметаме дека од оваа реформа, покрај студентите се засегнати и професорите како научни работници, па во таа насока, би ги охрабриле општествените интелектуалци да бидат похрабри во спротиставувањето на овие негативни трендови во високото образование. Позитивен пример за ова е поддршката која студентите ја добија од МЕСО (Мултиетнички синдикат за образование), грански синдикат кој е дел од ССМ.

Покрај тоа, ги повикуваме студентите да истраат во нивните барања и преку својата  упорност да манифестираат како се гради автентично студентско движење во Македонија, кое во иднина ќе потегнува и други значајни прашања.

Би сакале да упатиме апел и до другите категории на граѓани кои не се студенти да се солидаризираат со студентската борба, бидејќи само здружено се прават промени кои би биле во корист на мнозинството.

Членови на ДСП Ленка ќе ја покажат својата солидарност и на дело, со присуство на самиот марш.

 

Скопје,

16.11.2014

0
img

Цитати
  • Филозофите само на различни начини го толкуваа светот, а работата е во тоа тој да се измени. Карл Маркс
    Тези за Фојербах
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!