Движење за социјална правда

ПРОГЛАС

Ние, Движењето за социјална правда – Ленка и Левичарското движење – Солидарност, ги поддржуваме случувањата во Босна како и пошироко на Балканот, во сите нивни акции и барања како и начинот на кој што го изразуваат незадоволството.

Ги осудуваме сите медиуми кои сакаат да фрлат црна дамка на овие „пролетни цутови“ во социјалното будење на обесправените работни и безимотни маси. И апелираме до обичните граѓани да ги игнорираат истите.

Солидаризирајќи се со нашите другари и другарки, ја повикуваме работничката класа и безимотните маси од нашата држава да го следат примерот на нивните другари и другарки од Босна како и од регионот и да излезат на улиците да им стават крај на овие неправди.

Ако се чувствуваш обесправен…!

Ако се чувствуваш искористен, излажан, експлоатиран, изманипулиран, ограбен, изрази го својот револт!

Ние, ЛД Солидарност и ДСП Ленка, во име на оваа обесправена класа го отфрламе лажниот социјален дијалог и повикуваме на социјална борба! Ја отфрламе егоистичката индивидуалност и себичност, залагајќи се за заедништво и солидарност.  Кажуваме НЕ на натпреварот, алчноста и конкурентноста, а ДА за соработката и самоуправувањето. Застануваме против приватната сопственост залагајки се за колективна општесвена сопственост на средствата за прозиводство како и фер и еднаква распределба на производите создадени во рамките на овие заеднички општесвени капацитети.

Конечно и најважно: повикуваме на надминување на етничките разлики и поделби и изградба на класна свест наспроти доминантната национална која мора да ја отфрлиме.

Примерот на Босна и Херцеговина докажува дека етничката и националистичка омраза можат и мора да се надминат за да се оствари социјална правда и хумано општество!

 

БОРБАТА Е ТВОЈА, ПРИКЛУЧИ СЕ!!!

 

Протестот за солидарност е закажан за УТРЕ (четврток, 13.02.2014) во 17:00ч. пред амбасадата на Босна и Херцеговина.

0
img

Цитати
  • Револуцијата испарува и го остава зад себе само шлајмот на новата бирократија. Синџирите на измаченото човештво се направени од црвена лента. Франц Кафка
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!